Menabung RM1 Untuk PS4

Gambar: Digital Trends

Dengan usaha menabung sebanyak RM1 selama setahun, adik Irfan yang berumur 12 tahun ini berjaya membeli PS4 (PlayStation 4) miliknya.

Menurut akaun Twitter kakaknya, Irfan adalah seorang pengumpul komik. Daripada komik-komik inilah Irfan membuat bisnes kecil-kecilan dengan meminjamkan komik tersebut kepada kawan-kawannya dan dikenakan bayaran.

Continue Reading

Keberkatan Rezeki Dalam Bekerja Sendiri

nelayan-01

Dulu semasa saya kecik-kecik dulu, saya selalu tertanya-tanya kenapa orang yang buat bisnes perniagaan ini, atau yang bekerja sendiri ini boleh hidup senang, boleh beli kereta mewah-mewah, rumah besar-besar, tak seperti orang yang hidup kerja makan gaji.

Kemudian apabila saya sudah bekerja makan gaji, dan merasa duit sendiri, barulah saya dapat jawapannya. Barulah saya tahu kenapa orang yang bekerja makan gaji tidak boleh hidup senang seperti orang yang ada bisnes sendiri.

Orang yang bekerja sendiri lebih hidup senang disebabkan keberkatan pada rezeki yang mereka terima. Jika mereka tidak bekerja, mereka tidak akan dapat duit. Jika mereka tidak berusaha, mereka tidak boleh berikan anak bini mereka makan dan minum. Mereka perlu bekerja mengeluarkan keringat bagi memastikan perniagaan mereka berjalan dengan baik dan duit masuk setiap bulan.

Continue Reading