5 Benda ‘Wajib Ada’ Sebelum Umur 35 Tahun

Gambar: Desain Denah Rumah Minimalis

Pagi tadi saya ada terbaca satu status di Facebook tentang seorang saudara ni berkongsikan tentang 5 benda yang ‘wajib ada’ sebelum umur 35 tahun.

Secara ringkas, 5 benda tersebut adalah:

  1. Duduk rumah yang selesa.
  2. Dua rumah untuk pelaburan.
  3. Simpanan enam bulan gaji.
  4. Simpanan bulanan tetap.
  5. Kereta yang memuaskan.

Saya bersetuju dengan apa yang saudara ini cadangkan. Tetapi, kesemuanya boleh dicapai sekiranya seseorang itu mempunyai matlamat dan perancangan yang betul di awal pekerjaan mereka.Continue Reading

Gaji Yang Anda Perlukan Untuk Membeli Kereta

Gambar: paultan.org Kereta baru? Semua orang nak beli kereta baru. Sebab apa? Sebab kereta adalah lambang kemegahan dan lambang status kehidupan seseorang. Lagi besar kereta seseorang, lagi tinggi taraf hidup dia. Itulah mentaliti masyarakat kita di Malaysia. Mereka melihat kereta sebagai kayu ukur hidup seseorang. “Kau bawak kereta Kancil je? Kau kerja apa?” Itu yang biasa orang […]

Continue reading...

Perancangan Bajet 2017

“Selamat menyambut tahun baru 2017!” -Fauzi. Sedar tak sedar, kita dah masuk tahun 2017. Dan sedar tak sedar lagi, hujung tahun nanti kita akan masuk ke tahun 2018, dan seterusnya. Bersempena dengan masuk tahun baru ini, sudah semestinya ramai yang memasang azam dan ingin melakukan pembaharuan pada diri mereka pada tahun ini. Tetapi bagaimana dengan bajet? […]

Continue reading...

Kenapa saya beralih dari Aweber ke ConvertKit?

Jika anda buat email marketing, anda mesti tahu apa itu Aweber. Aweber adalah email autoresponder yang biasa digunakan oleh blogger dan Internet marketer untuk menguruskan newsletter mereka. Dengan Aweber, mereka boleh menghantar email newsletter kepada subscriber mereka secara automatik. Saya mula menggunakan Aweber pada tahun 2011 yang lalu. Saya memilih Aweber kerana pada waktu itu, […]

Continue reading...

Setahun Selepas Menggunakan YNAB

Bulan ini genap setahun saya menggunakan YNAB (You Need A Budget). Apa itu YNAB? Akan saya terangkan dengan lebih lanjut dalam artikel saya yang akan datang. Pada bulan 7 tahun 2014 yang lalu, kalau tak silap saya, pada hari itu adalah Hari Raya yang ke-3, saya menjumpai satu kaedah baru dalam membuat bajet bulanan. Saya […]

Continue reading...

Kenapa saya menulis di blog Travelog Jutawan?

Gambar: Blue Heron Books Sebelum saya kenal dunia blog pada tahun 2005 dulu, saya membuat website dengan menggunakan HTML. Setiap kali saya menulis artikel, saya akan tulis dengan menggunakan skrip HTML dan upload ke hosting saya. Kaedah ini sangatlah leceh dan rumit sebab saya kena update banyak file HTML bila setiap kali saya mengupdate artikel. […]

Continue reading...

Bagaimana saya membuat bajet Hari Raya?

Gambar: Wikipedia Hari Raya akan tiba tidak lama lagi. Bermacam-macam persediaan yang perlu disiapkan untuk meraikan hari yang bermakna ini. Tetapi, bagaimana pula dengan bajet raya anda? Adakah anda mempunyai bajet yang mencukupi untuk membeli segala persiapan untuk Hari Raya nanti? Beberapa tahun dulu, macam-macam yang saya akan fikirkan bila nak sambut Hari Raya. Macam-macam […]

Continue reading...

Berapa banyak duit gaji yang perlu disimpan setiap bulan?

Gambar: Information Nigeria Ada seorang rakan saya bertanyakan berapa banyak duit yang perlu disimpan setiap bulan? Kiraan mudah dia adalah, 10% daripada duit gaji yang dimasukkan ke dalam akaun anda. Sebagai contoh, gaji anda adalah RM2,000 sebulan. Selepas ditolak EPF dan sebagainya, yang dimasukkan ke dalam akaun bank oleh majikan anda hanyalah RM1,800 sahaja. Jadi, […]

Continue reading...

Keberkatan Rezeki Dalam Bekerja Sendiri

Dulu semasa saya kecik-kecik dulu, saya selalu tertanya-tanya kenapa orang yang buat bisnes perniagaan ini, atau yang bekerja sendiri ini boleh hidup senang, boleh beli kereta mewah-mewah, rumah besar-besar, tak seperti orang yang hidup kerja makan gaji. Kemudian apabila saya sudah bekerja makan gaji, dan merasa duit sendiri, barulah saya dapat jawapannya. Barulah saya tahu […]

Continue reading...